Timber Plankebord


Et nyt og superenkelt plankebord ser nu dagens lys. Et plankebord, som det århusianske arkitektbureau Friis & Moltke har tegnet, 
og som Getama sætter i produktion.

To planker af eg, ben i samme træsort og et specialfremstillet metalhængsel udgør delene i det nye spisebord Timber. Det fås i elleve størrelser, og findes en ønsket størrelse ikke, kan den udføres på Getamas snedkeri. 

Inspiration

Idéen til bordet opstod, da Friis & Moltke manglede et solidt bord, der kunne modstå det daglige slid og samtidig skabe en stilfuld ramme om bureauets frokoststue. Et bord, som udover at fungere som praktisk spisebord også skulle være af en sådan kaliber, at det ville falde naturligt ind i den private spisestue, i det elegante mødelokale, på den fortravlede restaurant eller på det velbesøgte museum. Det er lykkedes for Mikkel Bahr, industriel designer og ansvarlig for Friis & Moltkes designafdeling, at skabe netop det.

Det var magtpåliggende for Mikkel Bahr at gøre plankebordet så solidt som muligt, da det skal kunne benyttes i så mange sammenhænge som muligt. Til det formål krævedes det, at Friis & Moltke i samarbejde med en århusiansk smed udviklede en metalprofil, der låser og spænder bordets skrå ben på plads, således at benene bliver selvlåsende og dermed ekstra stabile. For at gøre plankebordet endnu mere funktionelt, har Getama valgt at sætte en tillægsplade i produktion.

Bordet er ikke blot en æstetisk oplevelse i al sin enkelhed, det har også høj funktionalitet, da det er fremstillet uden en generende sarg. For at lette udtrykket i det gedigne bord har Friis & Moltke valgt at lægge en smal spalte mellem de to planker.

Nyt bud på brutalisme

Selvom bordet er nyt, indeholder det en stor mængde Friis & Moltke-DNA med deres usentimentale tilgang til snedkeri, produktion og arkitektur. I 1960’erne og 70’erne var Friis & Moltke foregangsmænd for brutalismen, hvilket plankebordet bærer tydeligt præg af med dets rå og industrielle enkelhed uden nogen form for fine detaljer. Friis & Moltke er i særdeleshed kendt for deres arkitektur, men udover at tegne offentlige bygninger og private domiciler tegner de også møbler og forskellige former for tilbehør. Og nu et plankebord for Getama.